Sindromul burn-out sau epuizarea profesionala este o problema din ce in ce mai frecventa in societatea actuala.
Acest sindrom are manifestari fizice (insomnie, palpitatii, dureri diverse etc.), insa si psihologice, putandu-se ajunge chiar la o depresie grava. De aceea este important sa se recunoasca semnele stresului profesional si sa se ia masuri din timp, dupa cum aflam din Psycho.
Ce inseamna burn-out
Este vorba de o expresie care provine din limba engleza si care indica o stare de epuizare, fizica si mentala, legata de un stres profesional puternic. Este adevarat ca nu este un fenomen nou, insa studiile arata ca in societatea actuala apare mai frecvent.
Cum se manifesta
La inceput se manifesta printr-o epuizare fizica: oboseala intensa, tulburari de somn, palpitatii cardiace frecvente. Eczemele sau alte afectiuni ale pielii, precum si caderea parului pot fi alte manifestari ale stresului profesional. Te simti epuizat psihic, anxietatea si grijile par de nedepasit. Sarcinile de serviciu si responsabilitatile tot mai multe consuma intreaga energie. Devii iritabil si suspicios fata de colegi, te simti singur si fara sprijin.
Desigur ca aceasta este o trecere in revista a principalelor manifestari ale epuizarii la locul de munca. Fiecare persoana este diferita si reactiile si manifestarile atunci cand intervine suprasolicitarea la serviciu sunt si ele diferite. Trebuie retinut ca acest sindrom nu este o boala in sine, insa poate conduce la o depresie grava, la infart miocardic, la ulcer stomacal sau la alte probleme de sanatate.
Cum se ajunge la acest sindrom
Cauzele epuizarii profesionale sunt multiple si difera de la o persoana la alta. Simplificand, putem spune ca epuizarea profesionala care antreneaza o viata dezechilibrata este la originea acestui sindrom. Astazi, datori