Există suspiciuni că un sfert dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor, n-aveau ce să caute pe liste, neîndeplinind condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei.
BAC-ul olimpicilor, desfăşurat la finalul lunii trecute, a generat un scandal ruşinos după ce s-a descoperit că fiica Doinei Melinte, fosta preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANST), a intrat la examen deşi nu avea nicio legătură cu sportul. Cazul Daianei Melinte, fata fostei mari sportive, nu este însă singular, astfel că ministrul Educaţiei Liviu Pop a dispus demararea unei anchete privind modul în care elevii au ajuns pe listele de examen.
Motivul fraudei este simplu. Anul trecut promovabilitatea la BAC ul olimpicilor a fost de 90 %, iar la BAC ul normal, susţinut de restul elevilor, de numai 50%. Astfel, temându-se de un eşec lamentabil şi în această vară, tot mai mulţi elevi, sportivi sau mai degrabă prieteni cu sportul, au apelat la pilele şi relaţiile pe care le aveau la Federaţii, pentru a fi trecuţi pe liste, crezând că examenele vor fi facile. În comunicatul oficial al Ministerului Educaţiei se precizează că participanţii la sesiunea specială de bacalaureat trebuie să fie olimpici la discipline (matematică, chimie, fizică etc) sau întreceri sportive, dar şi participanţii la concursurile internaţionale sau elevi care se află în loturi de pregătire pentru competiţiile internaţionale în perioada rezervată sesiunii normale (11 iunie - 6 iulie).
Această a doua parte a dat liber la fraude, mai ales că şi sistemul a favorizat situaţia. Federaţiile au trimis direct la Ministerul Educaţiei listele fără ca acestea să fie verificate de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) sau de ANTS, foruri care puteau cunoaşte sportivii. Aşa s-a ajuns ca pe listele pe care în mod normal trebuiau să se regăsească sportivi importanţi să fie