Muzeul Unirii din Alba Iulia continuă seria exponatelor lunii și invită pasionații de artă și cultură să-i treacă din nou pragul. De această dată, în centrul atenției este un tablou pictat de artistul român Rudolf Schweitzer-Cumpăna.
Este vorba despre tabloul intitulat “Pe ninsoare”, datat în 1922, o pictură în ulei, aşternută pe carton, pe verso fiind pictat un “peisaj marin cu bărci”. Este interesant faptul că s-a ales o reprezentare cu ninsoare, cu fulgi de nea pentru luna iunie. De fapt, piesa a fost selectată pentru lucrarea de pe verso. Pe faţa tabloului, este o reprezentare specifică lui Rudof Schweitzer- Cumpăna, cu un peisaj la margine de oraş şi două personaje feminine veridice, ilustrând interesul artistului pentru lumea marginală, pentru cei periferici.
Punctul de interes al tabloului, verso-ul, este un peisaj cu bărci realizat probabil la Balcic în 1922, cromatica acestui tablou fiind contrastantă, cu reflexe din grafică şi contraste: nisipul, marea şi cerul sunt într-un dialog şi au o rezonanţă “muzicală”. Această compoziţie cu bărci este numai o schiţă, nu a fost considerată niciodată o lucrare finită, însă este emblematică pentru modul de a picta în plener, ceea ce reprezenta o inovaţie în pictura românească la începutul deceniului al treilea al secolului XX.
Unul dintre cei mai bine cotaţi pictori pe piața de artă românească, Rudolf Schweitzer–Cumpăna s-a născut la 7 mai 1886, la Piteşti, a fost profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, secția pictură. Studiile artistice le-a efectuate la Berlin, şi ulterior, la Paris, a activat ca pictor şi grafician, cu predilecţie în ţară, dar a avut multe participări la reuniuni artistice din afara graniţelor României. A debutat artistic în 1911, când i s-au inclus câteva lucrări la Salonul Oficial de pictură şi sculptur