În vizita sa la Cluj-Napoca, specialista a adus argumente pentru distrugerea unor mituri referitoare la nutriţie.
Clujenii au beneficiat, la sfârşitul săptămânii trecute, de sfaturile medicului, supranumit nutriţionistul vedetelor, Mihaela Bilic, prezentă la Cluj-Napoca, la hipermarket-ul cora, în cadrul evenimentului intitulat „Sărbătoarea Pâinii”.
Potrivit specialistei în nutriţie noul trend de excludere a pâinii din alimentaţia zilnică este o mare greşeală. „Nu putem şi nu trebuie să concepem viaţa de zi cu zi fără o bucată de pâine, pentru că organismul nostru funcţioneză pe bază de glucoză iar pâinea este cea mai banală şi mai accesibilă sursă de glucide. Şi creierul şi muşchii consumă exclusiv glucoză, prin urmare, în alimentaţia noastră zilnică trebuie să existe produse care conţin glucide (carbohidraţi): pâine, cereale, mălai, paste făinoase, orez, cartofi, fasole, mazăre. Amidonul din aceste alimente este format din lanţuri lungi de glucoză care se absorb lent în sânge şi furnizează organismului “combustibilul” de care are nevoie timp de 2-3 ore după masă”, explică Mihaela Bilic.
Punerea kilogramelor în plus pe seama consumului de pâine este o altă idee nefondată din puctul de vedere al doctorului nutriţionist. „Nu pâinea în sine îngraşă, ci cantitatea în care o consumăm. Cu un aport mediu de 230 cal/ 100 gr., nu putem spune că pâinea e vinovată de kilogramele în plus atât timp cât mezelurile conţin in medie 350 cal/ 100 gr., iar caşcavalul 380 cal/ 100gr. O banală felie de pâine are 80 cal, ceea ce, raportat la o raţie calorică obişnuită de 2000 cal/zi, nu reprezintă un pericol”, atrage atenţia specialista.
Dietele alimentare disociate, care susţin eliminarea anumitor produse din alimentaţie provoacă îmbolnăvirea celor care aleg să le urmeze, adaugă nutriţionista vedetelor. „Este sănătos să mâncăm din toate. Pâinea este «garnitura»