Vasile Blaga, liderul de facto al Partidului Democrat Liberal, a prognozat un scor de 25 la suta la alegerile locale. Daca acest rezultat va fi atins sau depasit, atunci se cheama ca PDL a avut o campanie buna. Iar daca nu, acesta va fi un nou esec. Dar este realist acest scor de 25 la suta? Si la ce anume se refera Blaga? La numarul de voturi obtinute? Sau la numarul de mandate? Daca luam ca referinta un rezultat PDL de 25 la suta, atunci cum poate incheia USL alegerile?
Purtatorul de cuvant PDL, Sever Voinescu Cotoi, a facut o afirmatie fara precedent, din cate stiu eu, in politica. El a prognozat ca acest partid ar putea reveni la putere dupa trei ani. Cu alte cuvinte, un inalt oficial PDL, in numele partidului, isi asuma infrangerea chiar inaintea alegerilor. Afirmatia este de natura a demobiliza, in mod grav si ireversibil, electoratul acestui partid. Probabil, pentru a indrepta cumva lucrurile, Vasile Blaga s-a referit la acel procent de 25 la suta. Sa facem o comparatie cu rezultatele alegerilor locale din 2008. PDL a obtinut atunci, la primari, 33,58 la suta din voturi, la consilieri locali, 27,70 la suta din voturi, ceea ce a condus la un scor de 27,61 la suta mandate. La presedinti de consilii judetene, acest partid a avut 28,17 la suta din voturi, obtinand 34,14 la suta mandate iar consilieri judeteni 28,92 la suta voturi si 32,87 la suta mandate. Aceste scoruri au permis PDL-ului sa se aseze pe o baza solida la alegerile parlamentare, pe care nu le-a castigat, dar a avut suficiente mandate pentru ca, sustinut fiind de Presedintele Traian Basescu si de un partid construit artificial, UNPR, sa obtina la limita guvernarea.
Asa stand lucrurile, printr-o simpla analogie, rezulta ca un scor mult mai mic, indiferent la care dintre indicatorii de mai sus s-a referit Vasile Blaga, nu ar mai asigura pentru PDL un suport suficient de solid pentru rezu