A fost cea mai proastă lună mai din istoria indicelui bursier german DAX. Ştirea aceasta se adresează şi celor cărora bursa le este perfect indiferentă în mod normal pentru că ne arată cum criza economică atinge, mai nou, şi miracolul economic german.
A fost o iluzie să credem că Germania va înregistra recorduri conjuncturale în timp ce la stânga şi la dreapta partenerii europeni cad unul după altul în genunchi în faţa crizei. Căderea indicelui DAX sub pragul de 6000 de puncte, cel mai scăzut în cei 25 de ani de existenţă a acestui indicator bursier, ne arată că iluzia germană tocmai a fost spulberată. E un semnal de alarmă pentru toţi politicienii care încă nu au înţeles că toate sentimentele de nesiguranţă care bântuie economia reală trebuie eliminate.
Cine vrea să-şi facă un tablou complet trebuie să privească însă şi dincolo de Europa. Dacă şomajul german va rămâne la acest nivel scăzut, decid nu numai cumpărătorii din Franţa şi Italia, ci şi cei din China sau Brazilia. Şi veştile proaste vin şi din ţările în dezvoltare din Asia şi America de Sud. India, de exemplu, creşte mai încet decât media ultimilor 10 ani. Iar efectele crizei se vor ţine lanţ. Austeritatea n-a funcţionat niciodată! (The Guardian)
Şi nu ne referim numai la criza actuală. Istoria ne arată că tăierea de bugete a condus întotdeauna la recesiune.
Tabloul economic mondial nu arată bine deloc. Dincolo de Grecia şi Spania, Marea Britanie intră în curând în al treilea trimestru de contracţie a economiei, iar marile motoare economice Brazilia, India şi China cresc şi ele extrem de încet. Altă mare problemă e şomajul. Estimările OIM arată că 60 de milioane de persoane au rămas fără loc de muncă în toată lumea din cauza acestei crize.
Oferta de remedii este arhicunoscută. Reducerea deficitelor prin tăierea de cheltuieli (în special pe asistenţă socială), redu