Subfinanţarea sistemului medical îşi arată din ce în ce mai mult „colţii", iar autorităţile caută cu disperare o soluţie.
Asistenţa medicală de urgenţă ar putea fi finanţată din bugetul de stat, conform propunerilor la proiectul noii legi a Sănătăţii.
„Sumele colectate prin asigurările de sănătate nu acoperă în prezent pachetul de bază de servicii medicale. În condițiile actuale, nu avem în vedere creșterea contribuției la asigurările de sănătate. Pentru definirea pachetului căutăm alte soluţii, iar una dintre acestea este aceea de a prelua asistenţa medicală de urgenţă în totalitate la bugetul de stat. Preluarea se va realiza odată cu trasferarea unei serii de servicii medicale către asigurările de sănătate, deoarece acordarea acestora nu este condiţionată de calitatea de asigurat. În prezent, sunt acoperite de bugetul de stat doar cheltuielile unităţilor de primiri urgenţe şi cele cu rezidenţii, dar vrem să extindem aria", a declarat astăzi Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.
Aglomerarea, problema Urgenţelor
Ministrul a mai declarat că una dintre problemele importante ale asistenţei medicale de urgenţă rămâne supraaglomerarea unităţilor de primiri urgenţe.
„Este un fenomen cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume. Pe lângă acoperirea cheltuielilor de la bugetul de stat, una dintre soluţii rămâne aceea de respectare a criteriilor deja existente de internare. Dar pentru acest demers este nevoie de un control profesionalizat şi de intervenţia asupra factorilor externi care determină supraaglomerarea, ca de exemplu asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare, depistarea precoce a unor boli cronice".