Armata americana este pe cale sa se doteze cu cea mai noua gaselnita in materie de armament non-letal – bombele puturoase. Sursa imagine: ehow.com
Duhoarea absolut pestilentiala emanata de acestea este atat de ingrozitoare si de coplesitoare incat poate sa incapaciteze soldatii inamici. In fapt, cei care le-au testat spun ca bombele puturoase au un efect similar cu cel al unor arme chimice, care sunt interzise printr-o Conventie internationala, parafata si de catre Washington. In virtutea acestei Conventii (CWC), armatele natiunilor semnatare nu au voie sa foloseasca in lupta nici macar substante utilizate in mod curent de politisti, precum gazele lacrimogene.
Numai ca Pentagonul, scrie New Scientist, pare sa fi gasit o portita care-i permite sa adauge bombele puturoase in arsenalul militar american. Kelly Hughes, purtator de cuvant al Departamentului Apararii, a declarat ca prevederile CWC interzic numai acei compusi chimici care actioneaza asupra nervului trigemen – de genul celor utilizati de regula pe plan intern, in controlul multimilor de catre fortele de ordine. Nervul trigemen culege si transmite spre creier o buna parte din senzatiile percepute la nivelul capului – maxilare cu tot cu dantura, fata, pometi si canalele auriculare – dar nu are nicio legatura cu mirosul.
Bombele puturoase nu provoaca vatamari, actionanad mai degraba indirect asupra amigdalei – acea zona din creier numita si ”creier primitv”. Mirosul degajat este deopotriva crunt si profund nefamiliar, reusind sa declanseze o reactie de teama incontrolabila, urmata aproape invariabil de fuga. Tehnic, numele substantelor ”puturoase” este malodorante, fiind oarecum antonim cu deodorantele. Daca armata terestra are in teste proiectile de artilerie, de 155mm, umplute cu malodorante, Marina Militara americana cauta sa se doteze cu grenade ”puturoase”.
O singura alta armata, c