Reuniţi la Sankt-Petersburg, preşedintele Vladimir Putin şi înalţii săi oaspeţi europeni au abordat inevitabil problema aprovizionării UE cu gaz. Dar ce garanţii mai are Rusia acum, în plină criză, că UE îşi poate plăti facturile?
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Într-adevăr, Rusia pare să vrea să întoarcă vechea problemă a aprovizionării energetice în favoarea sa. Încă din 2009, pe atunci prim-ministrul Vladimir Putin le spunea europenilor că are nevoie de garanţii privind piaţa de desfacere.
Acum, preşedintele Putin, răspunzând la întrebarea unui ziarist privind capacitatea UE de a-şi mai plăti facturile, a subliniat faptul că această criză a datoriei afectează direct şi economia rusă. Recesiunea economică din UE şi scăderea consumului de energie au un impact asupra exporturilor ruseşti.
"Sper că partenerii noştri din UE vor depăşi dificultăţile actuale", a mai spus Putin, care a ţinut să adauge că de fapt, nu are niciun dubiu în acest sens.
Preţurile energiei furnizate de Rusia au de suferit, iar Moscova se îngrijorează de impasul în care se află economiile europene, pilotate până acum de manieră unilaterală de cuplul franco-german. La fel, UE este văzută ca vinovată pentru scăderea activităţii economiei şi dincolo de graniţele ei.
Preşedintele UE, Herman Van Rompuy, s-a grăbit să lămurească însă lucrurile: în UE nu se află doar Franţa şi Germania, ci 27 de state membre, care împreună lucrează pentru ieşirea din criză.
"Am prezidat până acum 15 Consilii Europene", a precizat el, "şi la fiecare dintre ele am făcut progrese pentru rezolvarea crizei".
Van Rompuy a subliniat şi faptul că zona euro şi a sa criză a datoriei nu este singura vinovată pentru scăderea activităţii economice mondiale. Unele economii ale ţărilor emergente au şi ele probleme, a arătat el, dar a adăugat repede: "nu este vorb