Uninominalul într-un singur tur de scrutin n-a reusit decât sa semene o mare nedumerire si deruta. În afara de militantii fixati pe un nume si o tinta precisa, majoritatea alegatorilor ar fi dorit o confruntare ceva mai elaborata. Sunt votanti care prefera mai multi candidati, într-o anumita ordine sau în functie de cum se opun unul altuia.
Cu alte cuvinte, existenta a doua tururi de scrutin ar fi fost necesara. Dar pâna si parlamentarele, dupa cum evolueaza situatia politica, se vor desfasura tot într-un singur tur de scrutin. Am facut ce-am facut si am ajuns la un sistem de vot care seamana izbitor cu cel dinainte de '89. În fine, ideea e urmatoarea: doar doua scenarii mai opereaza pentru alegerile din 10 iunie. Primul: prezenta scazuta sau medie la vot. Al doilea: prezenta masiva la vot.
Sa venim putin la orasul nostru drag. Voi începe abrupt: primarul Simionescu a declarat ca face 200.000 de buletine de vot (conform Legii electorale, nu ca asa vrea dumnealui) în timp ce votantii braileni mai sunt doar vreo 176.000. Mai mult, din cei 176.000 unii intra pe listele complementare (sunt cei cu domiciliul sau resedinta în Braila, dar plecati în spatiul Uniunii Europene), altii sunt, pur si simplu, plecati prin tara, cu diferite treburi, însa ramânând în acte domiciliati în Braila. Nu stim exact câti sunt toti acestia, dar daca facem o simpla scadere - 200.000 minus 176.000 - vedem o diferenta de 24.000 de buletine de vot. Adaugati dumneavoastra restul, ma refer la cei din a doua categorie. Concluzie: pe lânga cei care nu vor veni la vot fara a avea nicio încurcatura, deci care se suprapun în mod real pe buletinele de vot, mai avem vreo câteva zeci de mii care se împart în alte doua categorii: a) unii nu vor veni sigur la vot pentru simplul fapt ca nu mai exista; b) ceilalti intra în plutonul celor cu participare incerta. Întrebarea fireasca este: