Zona euro înregistrează în prezent un record absolut în materie de şomaj. 11% din populaţie este în căutare de lucru, iar previziunile nu sunt optimiste. Cifrele sunt oficiale, zona euro este confruntată cu 17,4 milioane de şomeri.
Niciodată de la crearea Uniunii Economice şi Monetare, în 1999, şomajul nu a fost atât de mare, iar tendinţa de agravare, atât de clară. Un motiv suplimentar pentru mulţi observatori să se întrebe de ce nu a funcţionat moneda unică, aşa cum a fost prezentată la lansarea ei, ca un instrument susceptibil să creeze locuri de muncă.
Şi mai tristă este constatarea că şomajul creşte de 12 luni consecutiv. Ceea ce nu înseamnă că toate ţările sunt afectate în acelaşi fel. Grecia se află într-o situaţie disperată, cu peste 22% din populaţia activă fără lucru. Spania, deşi nu se află în situaţia de faliment a Greciei, înregistrează rata record de şomaj pe ansamblul zonei euro, 24%.
Ţările din nordul Europei au rata cea mai scăzută de şomaj, iar Austria este chiar ţara cu şomajul cel mai mic, 3,9%. Franţa, care se compară mereu cu Germania, are motive să fie îngrijorată. În timp ce în Germania rata şomajului este de 5,4%, Franţa afişează o cifră aproape dublă, de 10,2 procente.
Dintre toate categoriile de şomeri, tinerii sunt cei mai afectaţi şi aceasta peste tot în Europa. În Spania, de exemplu, peste 50% dintre tinerii având tranşa de vârstă 16-25 de ani sunt la şomaj. În aceste condiţii, tema relansării creşterii economice continuă să fie urgentă şi să-i preocupe serios pe responsabilii politici ai Europei, deşi reţeta miracol nu a fost încă găsită. Iar euforia provocată în rândurile social-democraţiei europene de alegerea unui preşedinte socialist în Franţa nu s-a materializat încă nici ea prin crearea de locuri de muncă.
Zona euro înregistrează în prezent un record absolut în materie de şomaj. 11% din populaţi