Caracteristica cea mai îngrijorătoare a acestei crize economice mondiale este lipsa desavârşită a leadership-ului politic. Nimeni nu are curajul să spună oamenilor adevărul verde-n faţă. Anume că toţi marii actori globali – Europa, America, China şi Lumea Arabă – au irosit dividende uriaşe în perioada de boom şi acum trebuie să se scoată singuri din mlaştină.
Nu există ieşire facilă din criză, mai ales acum când resursele sunt puţine şi timpul se scurge şi el extrem de rapid. Unele lucruri trebuie spuse fără menajamente, dar şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici. Suntem pe cale să vedem nişte decizii politice haotice şi destabilizatoare care vor face revenirea economiei şi mai grea. Gropi adânci şi lideri slabi sunt o combinaţie periculoasă.
Să privim către Europa. Grecia, Spania, Italia şi Portugalia s-au bucurat de dividendele Germaniei multă vreme. Adică se împrumutau pe pieţe la dobânzi mici, deşi aceste state nu erau nici pe departe la fel de disciplinate sau productive precum Republica Federală. Şi în loc să se foloseasă de acest avantaj pentru a-şi moderniza economiile şi structurile statale, ce s-au gândit politicienii locali?! Să marşeze pe imobiliare sau consum. Şi nota de plată trebuie plătită acum.
Nikolaus Blome, editorialistul şef al cotidianului german Bild, scria recent că „cineva trebuie să le explice grecilor că singura lor şansă e să se reclădească pe principiile unui stat în dezvoltare. Pentru asta e nevoie de câţiva paşi hotărâţi, primul fiind ieşirea din zona Euro”. Şi acum: Spania (F.A.Z.)
Ministrul spaniol de finanţe se plânge din cauza dobânzilor ridicate pe care ţara sa trebuie să le plătească la împrumuturile de pe piaţă. Dar acesta nu este nicidecum un motiv întemeiat pentru a acoperi acum pierderile din credite imobiliare neperformante din sumele fondului de salvare european.
Ţări precu