Fiecare terminal cu care ne conectam la internet are o adresa IP (o secventa de numere), iar actualul protocol cu care functioneaza internetul, IPv4, a pus la dispozitie circa 4 miliarde de adrese, numar care este aproape de epuizare in conditiile exploziei numarului de terminale si de servicii web. Dupa ce a fost testat anul trecut, un nou protocol, IPv6, care permite alocarea unui numar aproape nelimitat de adrese, a fost lansat la nivel mondial miercuri, 6 iunie. Romania se afla pe primul loc in lume in topul tarilor cu cea mai mare rata de adoptare a IPv6, la inceputul lunii iunie din acest an (7,75%), urmata de Franta, Japonia, China si SUA, a anuntat miercuri operatorul de comunicatii prin cablu RCS&RDS.
Datele au fost prezentate miercuri de Emanuel Popa, manager IP Design in cadrul RCS&RDS, la evenimentul local de lansare a IPv6, organizat de catre Internet Society Romania, ANISP si ICI. Sursa datelor o reprezinta masuratorile Google si APNIC, in perioada 1-6 iunie 2012.
Citeste si: Zi istorica pentru viitorul internet-ului - Se lanseaza oficial noul protocol IPv6
Cate adrese IP are alocate in prezent RCS&RDS Foto: RCS & RDS La data de 3 februarie 2011, a fost o zi istorica pentru Internet. A fost ziua in care IANA (Internet Assigned Numbers Authority) a distribuit ultimul bloc de adrese IP versiunea 4 (IPv4) catre Registrele Regionale de Internet (RIR), conform Internet Society Romania.
"Exista o autoritate globala care se cheama IANA care aloca resurse catre autoritatile regionale de pe fiecare continent si exista 5 autoritati regionale in Asia/Pacific, Europa, America de Nord, America de Sud si Africa. Pe 3 februarie 2011 IANA a ramas fara adrese IP. Cand au mai ramas doar 5 subneturi/8, conform politicii IANA, fiecare autoritate continentala a primit cate un subnet/8. Ulterior autoritatea din Asia/Pacif