Administraţia publică a frânat investiţiile şi a tras în jos sectoarele care depind de fonduri publice – industria şi construcţiile. Produsul Intern Brut a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv.
Amânarea măsurilor de stimulare a mediului de afaceri prin investiţii publice a provocat scăderi ale activităţilor din construcţii şi din industrie, iar austeritatea bugetară s-a repercutat asupra consumului final al administraţiei.
Şi, pentru că statul mai deţine încă aproape jumătate din economie, Produsul Intern Brut (PIB) a înclinat serios spre scădere în primul trimestru, însă a fost contrabalansat de avansul unor domenii cu ponderi la fel de mari, cum sunt agricultura, comerţul şi informatica.
Astfel că, per ansamblu, PIB-ul din primul trimestru al acestui an a crescut cu doar 0,3% faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut şi a scăzut cu 0,1% faţă de trimestrul anterior, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Întrucât scăderea din primul trimestru este consecutivă celei din trimestrul anterior (când PIB-ul fusese mai mic cu 0,2% faţă de trimestrul precedent), România s-a întors practic în recesiune.
PIB-ul s-a cifrat la 109,7 miliarde de lei în preţuri curente serie brută, respectiv la 145 de miliarde lei în preţuri curente - serie ajustată sezonier.
Agricultura, campioană în plină iarnă
Potrivit INS, agricultura, silvicultura şi pescuitul a fost ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, cu 4,2%, chiar dacă în ianuarie-martie am avut unul dintre cele mai năprasnice viscole din ultimii 50 de ani.
Agricultura a fost urmată de sectorul de informaţii şi comunicaţii, cu o creştere de 2,6%, şi de comerţul cu amănuntul şi ridicata (domeniu care înglobează repararea autovehiculelor şi motocicletelor,