Foto: ROBERT GHEMENT / EPA "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" este un vechi proverb românesc ce sugerează că orice lucru obţinut de cineva în viaţă trebuie să vină cu un efort, scrie publicaţia economică The Economist. Majoritatea românilor par să fi uitat acest proverb în timpul regimului comunist, care le oferea cetăţenilor o locuinţă şi un loc de muncă indiferent de eforturile lor. Acum le este greu să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, lucru care implică depunerea unui efort.
A doua cea mai săracă ţară din UE, România continuă să eşueze în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, fiind statul cu cea mai redusă rată de absorbţie din Uniunea Europeană.
După aderarea la UE, în 2007, României i s-a spus că poate accesa 20 miliarde de euro, până în 2013, pentru a putea "prinde din urmă" celelalte membre UE. Victor Ponta, primul ministru român a declarat recent că România riscă să piardă 100 de milioande de euro de la Comisia Europeană, până la sfârşitul anului. Anul viitor, România riscă să mai piardă un miliard de euro în sectorul de resurse umane din cauza corupţiei.
Şi asta nu e tot. În aprilie, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Externe, a declarat că Uniunea Europeană ar putea "îngheţa" cinci programe aflate în derulare dacă, până în iunie, România nu respectă recomandările Comisiei Europene.
Gradul scăzut al absorbţiei fondurilor europene a devenit o problemă obsesivă pentru Guvernul de la Bucureşti, care a spus în mod repetat că aceşti bani reprezintă prioritatea principală a României în acest an.
Potrivit analiştilor, principalele motive pentru eşecul României de a absorbi fonduri UE sunt corupţia, lipsa de motivare şi informare, capacitatea administrativă neadecvată şi lacunele majore în înţelegerea modului de funcţionare a instituţiilor europene.
România are ca d