Produsul Intern Brut a fost în primul trimestru de 109,7 miliarde de lei şi, tot în primul trimestru, cheltuielile bugetare au însumat 49 de miliarde de lei.
Cel mai mare cheltuitor este statul, prin al său aparat bugetar înfloritor. Dacă nu mă credeţi, aruncaţi o privire pe statisticile economice: Produsul Intern Brut (PIB), raportat ieri de INS, a fost în primul trimestru de 109,7 miliarde de lei şi, tot în primul trimestru, cheltuielile bugetare au însumat 49 de miliarde de lei. Aproape jumătate din tot ce a produs România în primele trei luni din acest an.
Şi iată ce a făcut statul cu aceşti bani: cu 9,5 miliarde de lei (8,6% din PIB-ul primului trimestru) a plătit salariile şi diversele bonusuri, nesimţite sau nu, acordate bugetarilor; cu 7 miliarde de lei (6,4% din PIB) a cumpărat bunuri şi servicii, necesare sau nu; cu 2,6 miliarde de lei (2,3% din PIB) a plătit dobânzile aferente mai vechilor credite - atenţie, că această cheltuială cu dobânzile a crescut cu 17% faţă de acelaşi interval din 2011 şi va mai creşte, pentru că statul se împrumută cu o poftă pantagruelică; în fine, cu 1,4 miliarde de lei (1,2% din PIB) a decontat subvenţii şi cu 551 de milioane de lei (0,5% din PIB) a făcut „alte cheltuieli" (în execuţia bugetară, din care am luat aceste cifre, nu sunt detaliate aceste „alte" cheltuieli). Numai consumul final al administraţiei publice a însumat, în primul trimestru, 8,4 miliarde de lei, adică 7,6% din PIB.
Ce au făcut în tot acest timp particularii, de pe urma cărora trăieşte şi înfloreşte aparatul bugetar? Din aceleaşi statistici reiese că în această iarnă grea sectorul privat a plătit la stat impozite, accize şi TVA semnificativ mai mari faţă de aceeaşi perioadă din 2011. Concret, românii au făcut cumpărături plătind statului, cu sau fără voie, 11 miliarde de lei sub formă de TVA, cu 7,6% mai mult decât în ianuarie-mar