Planeta Venus trece, in aceasta dimineata, prin fata Soarelui, fenomen astronomic extrem de rar.
Trecerea a fost vizibila si in Romania, la primele ore ale diminetii. Cei care au ochelari speciali pentru eclipsa pot observa fenomenul intre orele 5.32 si 7.55.
Trecerea planetei Venus prin fata Soarelui este un fenomen care are loc intotdeauna in evenimente-pereche, cele doua tranzitii producandu-se la un interval de 8 ani. Pauzele intre perechi sunt insa de peste 100 de ani.
"Perechile" de tranzitii de la inventarea telescopului au avut loc in: 1631 si 1639/1761 si 1769/1874 si 1882/2004 si 2012. In secolul al XXI-lea, precedenta aliniere a avut loc in 2004, iar in secolul al XX-lea nu a avut loc niciuna.
Trecerea lui Venus prin fata Soarelui este vizibila in special din Australia si are o importanta speciala pentru aceasta tara, "descoperita" de exploratorul britanic James Cook in 1769, cand se afla intr-o misiune pentru observarea acestui fenomen astronomic, relateaza AFP.
Estul si centrul Australiei sunt cele mai bune locuri din lume pentru a observa acest fenomen, care se produce miercuri (ora australiana).
Lumina stelei care traverseaza atmosfera acestor exoplanete pastreaza "o amprenta" spectrografica ce ii ajuta pe cercetatori sa obtina informatii pretioase despre compozitia lor.
Tehnica de detectare a exoplanetelor prin monitorizarea trecerii lor prin fata stelelor le-a permis cercetatorilor, in ultimii ani, mai ales dupa lansarea unor sateliti precum Kepler, sa faca multe descoperiri.
Planeta Venus trece, in aceasta dimineata, prin fata Soarelui, fenomen astronomic extrem de rar.
Trecerea a fost vizibila si in Romania, la primele ore ale diminetii. Cei care au ochelari speciali pentru eclipsa pot observa fenomenul intre orele 5.32 si 7