Guvernul american investighează operaţiunile “balenei londoneze” – celebrul trader al JPMorgan care, prin tranzacţiile făcute în prima parte a acestui an, a bulversat pieţele financiare. Oficialii americani vor să stabilească dacă banca a respectat reglementările cu privire la riscuri şi dacă a oferit pieţei, investitorilor şi organismelor de reglementare informaţiile adecvate în legătură cu operaţiunile realizate şi efectele acestora.
În aprilie, presa financiară a raportată că un trader JPMorgan, poreclit „balena londoneză”, a efectuat o serie de tranzacţii foarte mari, cu produse financiare derivate pe pieţele de CDS-uri, tranzacţii care au panicat şi bulversat pieţele financiare la acel moment.
În aceeaşi lună, Office of the Comptroller of the Currency (OCC – un departament independent în cadrul Trezoreriei SUA, care reglementează sistemul bancar american), şi reprezentanţii grupului JPMorgan (instituţia care a suferit pierderi de peste 2 miliarde de dolari în primăvara acestuia an dintr-o serie de tranzacţii cu instrumente derivate complexe), s-au întâlnit pentru a stabili care a fost conjunctura în care banca a realizat acele tranzacţii.
Citeşte aici care au fost primele declaraţii despre pierderile înregistrate de JPMorgan
Această informaţie, care apare într-un document realizat de OCC şi JPMorgan ce urmează să fie prezentat în această seară (în cursul acestei nopţi – după ora României) în faţa Comisiei Bancare a Senatului SUA, este prima dovadă a interacţiunii dintre autorităţile de reglementare americane şi reprezentanţii diviziei de tranzacţionare a marelui grup financiar, pe tema operaţiunilor speculative făcute şi a pierderilor generate de acestea.
Vezi care au fost presiunile cărora conducerea a trebuit să le facă faţă după raportarea celor 2 miliarde de dolari pierdere
Potrivit Wall Street Journal, p