Inaltii diplomati din Romania incep sa se reorienteze dinspre clasicele vile, catre apartamente tip penthouse, a spus Raluca Plavita, senior residential consultant,DTZ Echinox.
“O tendinta recenta pe care am observat-o in randul inaltilor diplomati este aceea de a se orienta dinspre clasicele vile catre penthouse-uri moderne, care le ofera mai mult confort, spatii ample, flexibil compartimentate si chiar terase si gradini mai generoase, de tip “rooftop”. Am intermediat recent doua astfel de relocari pentru doi ambasadori.” completeaza Raluca Plavita, DTZ Echinox (foto).
Printre argumentele alegerii penthouse-urilor in defavoarea vilelor, se numara si bugetul, care a cunoscut in cazul unor ambasade reduceri de pana la 15%, potrivit DTZ. Acesta se adauga insa la numeroase beneficii legate de locatie, finisaje, facilitati, flexibilitatea spatiilor si generozitatea teraselor.
Ambasadele, bancile si marile companii multinationale sunt cei mai activi clienti pe nisa inchirierilor rezidentiale de lux. In cazul ambasadelor, procesul de ofertare si de selectie este cel mai indelungat si formalizat, ajungand uneori la aproape doi ani.
Beneficiarii resedintelor de lux inchiriate sunt ambasadori, inalti diplomati, presedinti si vicepresedinti de banci si companii multinationale, acestia optand pentru penthouse-uri cu 3-4 dormitoare, situate in zona de nord a capitalei. Bugetele pentru inchirierea unor astfel de proprietati de top incep de la 4.000 de euro lunar si pot ajunge pana la 10.000-12.000 de euro in cazul apartamentelor tip penthouse si pana la 20.000 de euro pentru vile.
In cazul diplomatilor si al expatilor din linia a doua, bugetele pentru resedinte se situeaza intre 3.000 si 6.000 de euro, acestia vizand de regula apartamente cu 2-3 dormitoare, nemobilate. Oferta se regaseste cel mai adesea in zone precum Dorobanti, Kiseleff, Hera