Bacalaureatul este unul dintre subiectele în care n-ai cum s-o dai la întors. Ori vrei reformă, ori restauraţie, politicienii trebuie să-şi dea arama pe faţă. Sursa: EVZ
Bacul de anul acesta este un examen cu rezultat ştiut dinainte: 50% dintre absolvenţi nu au cunoştinţele necesare pentru a-l trece. Toate simulările arată acest lucru, toate evaluările făcute în şcoli, s-a văzut şi la Bacul "olimpicilor", unde toţi sportivii au picat. Din 200.000 de elevi de-a XII-a, 100.000 n-au învăţat nimic timp de patru ani. Nu se ridică la nivelul unui 5, măcar, într-un examen care necesită parcurgerea materiei pe patru ani! E imposibil pentru ei să înveţe atât. 100.000 de liceeni din România termină în fiecare an clasa a XII-a fără să ştie să scrie cursiv, fără să aibă cunoştinţe minime de geometrie sau algebră şi fără să ştie o boabă dintr-o limbă străină. Sunt cei care au intrat la liceu având nota 3 sau 4 la admiterea de-a VIII-a. Sunt cei care nu fac faţă materiilor din clasele de liceu şi acest lucru nu e o tragedie. În Europa e peste tot la fel.
La noi toată lumea face 12 clase, dar şi asta e o diversiune. Ecaterina Andronescu a eliminat acum 10 ani profesionala şi şcolile de meserii ca să nu mai existe discriminare între elevi. Aşa a motivat, că a vrut să fie "politically correct", să nu-şi piardă copiii respectul de sine. Decizia a coincis cu expansiunea universităţilor private, alimentate brusc cu un contigent dublu de clienţi, dar nu mai contează. E o iluzie optică, avem 100.000 de falşi "liceeni", convertiţi din cei care urmau înainte profesionala. Toată lumea face această confuzie, or grupurile şcolare nu sunt licee, sunt o struţocămilă: nici carte nu se face, nici meserie nu se învaţă. Sunt efectiv o reminiscenţă a propagandei comuniste.
Dacă e ceva ce nu se reproşează PDL e reforma din Educaţie. Funeriu a stopat drumul către diplom