Locuitorii Capitalei sunt invitaţi să se exprime duminică, în aceeaşi zi în care vor avea loc alegerile locale, şi în legătură cu viitorul Pinacotecii Bucureşti, care conţine peste 5.500 de opera cu o valoare inestimabilă.
Astfel, bucureştenii sunt chemaţi pe 10 iunie să solicite viitorului primar al Capitalei un sediu pentru Pinacoteca Bucureşti, cel mai important patrimoniu de artă românească al oraşului.
La sediul ArtSociety, vizavi de Biblioteca Centrală Universitară, va fi instalată, în 10 iunie, o urnă de vot alternativă, la care bucureştenii sunt aşteptaţi să îşi exprime părerea legată de viitorul Pinacotecii Bucureşti. Cu o istorie de aproape 80 de ani, instituţia a luat naştere printr-un decret regal şi adăposteşte un bogat fond de pictură, sculptură şi lucrări de artă în diverse spaţii, aflate în proprietatea municipalităţii. Cele peste 5.500 de opere au fost adunate prin achiziţii publice şi donaţii din partea artiştilor, pentru a fi prezentate bucureştenilor, beneficiarii de drept ai acestora.
După anul 1961 - când a fost demolat Muzeul Simu, primul spaţiu de expunere al colecţiei – Pinacoteca Bucureşti a funcţionat în mai multe sedii, fiind evacuată, pe rând din fiecare. Din 1991, aceasta a rămas închisă în depozite disparate, departe de ochii iubitorilor de artă. Astăzi, mii de opere de artă importante se află încă departe de public, unele fiind ameninţate cu distrugerea de condiţiile improprii de păstrare.
Între orele 8.00 şi 15.00, bucureştenii vor putea să ştampileze un buletin de vot alternativ, prin care vor arăta celui care va conduce oraşul în următorii patru ani că îşi doresc să poată vizita oricând opere însemnate pentru istoria artei româneşti.
Alegătorii sunt aşteptaţi, în număr cât mai mare, în încăperile elegantului Palat Cesianu-Racoviţă din C.A. Rosetti nr. 5, pentru a transmite conducătorilor mesajul că