Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut astăzi Completului de cinci judecători al instanţei supreme audierea unor martori și decretul de numire al judecătoarei Ioana Bogdan
Avocatul Ion Cazacu a susținut în fața judecătorilor că reaudierea lui Balaban-Grăjdan, Alin Teodorescu, Ion Dumitru, Rovana Plumb şi a lui Liviu Harbuz este concludentă deoarece judecătorul fondului nu a dorit să consemneze depoziţiile acestora şi a respins apărării o serie de întrebări adresate martorilor. Avocatul a mai cerut emiterea unor adrese la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Monitorul Oficial pentru remiterea decretului prezidenţial de numire în funcţia de judecător a Ioanei Bogdan.
Cum s-a făcut numirea Ioanei Bogdan?
“În Monitorul Oficial nu există un decret de numire a judecătoarei Ioana Bogdan, am introdus numele persoanei în motorul de căutare Monitor Expert şi rezultatul a fost zero. Am căutat şi numele judecătorului din componenţa actualului complet şi am găsit decretele de numire”, a spus Ion Cazacu. Avocatul lui Adrian Năstase a explicat că doar decretul prezidenţial de numire în funcţie conferă judecătorului inavomobilitate, iar în lipsa acestui decret instanţa de fond nu a fost compusă conform legii.
Prescripția în acest dosar este de 8 ani, şase luni şi două zile
Ion Cazacu a depus un încris din care reiese că şefa CSM, Alina Ghica, a declarat că instanţa supremă a dat o decizie potrivit căreia perioada de timp în care un dosar se află la Curtea Constituţională nu afectează termenul de prescripţie. Potrivit avocatului, termenul de prescripţie din acest dosar este de opt ani, şase luni şi două zile, din care trei luni şi 13 zile dosarul a stat la Curtea Constituţională.
Condamnările
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii",