Vă invit să intrăm împreună în secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi a spitalului Marie Curie din Bucureşti. E un spaţiu mic în care ajung copiii cu şanse slabe la viaţă sau fără şanse deloc. Mulţi dintre ei sunt salvaţi prin proceduri practicate în premieră în România, de medicul neonatolog Cătălin Cârstoveanu – şeful secţiei de Terapie Intensivă.
Toată secţia – adică hol, saloane, cabinetul medicului, spaţii pentru aparatură – se întinde pe o sută de metri pătraţi; cam cât două garsoniere mai răsărite. Capacitatea e de maxim şase copii, dar sunt trataţi în permanenţă dublu. „Legea ar zice să închid uşa şi să le spun părinţilor că nu mai e loc. Că asta e, atâta se poate, de restul nu ne pasă… Să nu mai răspund la telefoanele disperate ale părinţilor sau ale medicilor din ţară care mă roagă să mai primesc un copil. Cum să fac asta? Îi tot primim, am pus incubatoare peste tot… Sigur că e ilegal, dar e şansa lor la viaţă. Nu ne putem uita la ei cum mor.“ spune dr Cârstoveanu.
Aşa au început proiectele de extindere şi modernizare a spitalului public Marie Curie cu bani din donaţii.
Secţia de Cardiochirurgie închisă, între timp copii intubaţi sunt duşi în străinătate cu avioane low cost
Primul proiect, înfiinţarea secţiei de Cardiochirurgie pediatrică e gata de un an şi jumătate. E unul din cele mai moderne spaţii medicale din România, dar stă închis pentru că Ministerul Sănătăţii nu a aprobat schema de personal. Motivele sunt complicate: birocraţia e doar unul dintre ele.
Între timp, din 10 copii cu probleme cardiace care ajung la Marie Curie, 6 mor. Cu restul, pleacă pe rând doctorul Cârstoveanu la clinici din străinătate, unde sunt operaţi pe inimă. Sunt transportaţi în condiţii greu de imaginat într-o lume sănătoasă: intubaţi, în avioane de linie low cost.
Între timp, medici specializaţi în străinătate, care au