Relaţiile strânse dintre companii şi Guverne au favorizat corupţia şi au afectat stabilitatea economică în Europa, subliniază un raport publicat marţi la Bruxelles de către organizaţia nonguvernamentală (ONG) în domeniul luptei împotriva corupţiei Transparency International (TI), relatează AFP
Raportul, intitulat "Bani, putere şi politică: riscurile corupţiei în Europa", denunţă un deficit de transparenţă atât în procesul de adoptare a deciziilor, cât şi în finanţarea partidelor politice.
Un număr de 19 dintre cele 25 de state examinate nu au reglementat nici până în prezent activităţile de lobby, iar numai 10 dintre ele interzic total efectuarea unor donaţii nedeclarate către partide, subliniază Transparency International.
ONG-ul i-a îndemnat pe legiuitorii europeni să sporească nivelul transparenţei activităţilor de lobby şi de finanţare a campaniilor electorale.
"În Europa, un număr de instituţii care caracterizează o democraţie şi permit unei ţări să combată corupţia sunt mai slabe decât se crede. Acest raport ridică probleme îngrijorătoare, într-un moment în care Europa are nevoie de o cultură politică a transparenţei pentru a ieşi din criza economică", a subliniat Cobus de Swardt, directorul Transparency International.
Trei din patru europeni consideră că fenomenul corupţiei reprezintă o problemă în creştere în ţara lor, conform mai multor anchete ale Uniunii Europene (UE).
Partidele politice, firmele şi funcţia publică sunt instituţiile cele mai puţin performante în materie de luptă împotriva dării şi luării de mită şi comiterii unor ilegalităţi, relevă raportul.
Cu toate acestea, documentul Transparency International notează că Europa beneficiază de sisteme juridice solide şi bine dezvoltate.
Numeroase Guverne nu dau suficientă socoteală pentru acţiunile lor în domeniul finanţelor publice şi contractelor publice,