Schimbarea legii electorale a dus la scăderea numărului de candidaţi, iar primarii în funcţie au evitat confruntările cu adversarii.
Alegerile locale din România se desfăşoară pentru prima dată pe baza regulii potrivit căreia primarii sunt aleşi într-un singur tur de scrutin. Legea a fost modificată de PDL şi UDMR la finalul anului 2011, după ce din 1992 până în 2008, primarii au fost aleşi în două tururi de scrutin.
Schimbarea legii a afectat modul în care s-au desfăşurat alegerile, în condiţiile în care primarii aflaţi în funcţie sunt favoriţi. Numărul total al candidaţilor înscrişi la alegerile locale din 10 iunie este cu 20% mai mic decât al celor de la scrutinul similar din 2008.
Cea mai mare rată a dezinteresului de a candida se observă în cazul primăriilor, unde doar 73% şi-au mai depus candidatura faţă de anul 2008. Mai mult, majoritatea primarilor în funcţie au evitat confruntările directe cu contracandidaţii.
Sistemul cu două tururi permitea polarizarea opţiunilor, iar finaliştii erau, practic, forţaţi să se întâlnească direct. Acum, primarii în funcţie au preferat, în cele mai multe cazuri, întâlniri cu propriul electorat.
Primari favoriţi
Exemplul cel mai elocvent este cel al Capitalei, unde Sorin Oprescu (independent susţinut de USL) nu s-a întâlnit direct cu principalul său contracandidat Silviu Prigoană (PDL). Oprescu conduce detaşat chiar în sondajele interne ale PDL şi nu îşi simte funcţia ameninţată.
Pe sistemul electoral în două tururi, confruntările televizate pentru Primăria Capitalei erau „sarea şi piperul" campaniei. La ultimele alegeri din 2008, Sorin Oprescu l-a lăsat fără replică pe Vasile Blaga, după ce-a povestit că va aduce căprioare într-un parc din centrul Capitalei.
Potrivit sondajelor de opinie, au mari şanse de a-şi reînnoi mandatele primarii sectoa