Criza economică din Italia, cea mai dură după cel de-al Doilea Război Mondial, a fost în avantajul mafiei, în contextul în care există o explozie a informaţiilor privind tranzacţii financiare suspecte, a anunţat miercuri Banca Italiei, relatează Reuters.
Rapoartele despre presupuse activităţi de spălare de bani prin intermediul instituţiilor financiare au crescut cu 147% în 2010-2011 faţă de precedenţii doi ani şi 'sunt în continuare în creştere', a spus Anna Maria Tarantola, director adjunct al băncii centrale, într-o audiere în Parlament.
Circa 800 din totalul rapoartelor au implicat persoane arestate sau aflate sub investigaţie pentru activităţi mafiote, a adăugat ea. Un sfert din acestea au fost înregistrate în nordul Italiei, în afara teritoriilor controlate tradiţional de mafie, a mai spus Tarantola. Grupări de crimă organizată precum Cosa Nostra din Sicilia, Camorra din jurul oraşului Napoli sau 'Ndrangheta din Calabria au înăbuşit dintotdeauna economia italiană. Însă controlul lor s-a consolidat pe parcursul actualei crize economice, în contextul în care băncile au redus creditarea, iar reţelele criminale, generoase cu banii, şi-au impulsionat investiţiile în economia reală.
'Spălarea de bani este anticiclică şi, prin urmare, creşte în vremuri de criză', a afirmat Tarantola. Suma generată în 2011 de crima organizată a fost de 140 de miliarde de euro, echivalentul a 7% din produsul intern brut, potrivit unui raport al grupului anti-mafia SOS Impresa. Mafia deţine 65 de milioane de euro în bani cash, devenind prima bancă a ţării, a estimat SOS Impresa.
Informaţii despre raidurile împotriva grupărilor mafiote apar aproape zilnic în Italia. Poliţia din Napoli a anunţat miercuri arestarea a 47 de persoane pentru diferite infracţiuni mafiote, printre care şi extorcare, într-o investigaţie care a scos la iveală o al