Institutul Naţional de Statistică a făcut publice, miercuri, date privind câştigul salarial din luna aprilie, la nivel naţional. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (4.295 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (853 lei). Cel mai mult au crescut veniturile în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale. Au scăzut, în schimb câştigurile în domeniul fabricării produselor din tutun şi de farmaceutice.
În luna aprilie 2012, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.140 lei, în creştere cu 14 lei faţă de luna martie. Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.553 lei, în creştere faţă de luna anterioară cu 10 lei (0,6%).
În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real pentru luna aprilie 2012 faţă de luna precedentă a fost de 100,5%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 122,8%, cu 0,7 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2012.
În luna aprilie 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna martie 2012, ca urmare a acordării de premii ocazionale (inclusiv prime trimestriale şi cu ocazia sărbătorilor de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), de negocierile salariale, realizările de producţie ori încasările mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în domeniile:
- cu 27,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
- între 15,0% şi 18,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de editare, industria metalurgică;
- între 8,0% şi 11,0% în extracţia cărbunelui superior şi in