Statele Unite au deplâns, ieri,afirmaţiile preşedintelui sârb, Tomislav Nikolici, care neagă existenţa unui genocid, în 1995, la Srebrenița, în Bosnia, calificându-le drept ”contraproductive”. Sursa: Reuters
”Genocidul de la Srebrenița nu este o apreciere făcută în mod subiectiv”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner. ”Este vorba despre un act criminal bine definit, pe care Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie l-a recunoscut”, a adăugat el.
”De asemenea, Curtea Penală Internaţională a ajuns la concluzia că la Srebrenița a avut loc un genocid. Acest fapt nu poate fi negat”, a menţionat Toner.
Purtătorul de cuvânt a subliniat că Nikolici are ”posibilitatea să adopte un ton constructiv pentru regiune, dar asemenea declaraţii fără fundament despre Srebrenița şi alte crime de război sunt contraproductive pentru a promova stabilitatea şi reconcilierea în regiune”.
Reconcilierea în regiune
Mark Toner a lansat un apel tuturor părţilor implicate ”să acţioneze în mod responsabil, pentru a susţine cooperarea şi reconcilierea în regiune”.
Tomislav Nikolici a negat existenţa unui genocid la Srebrenița în 1995, declaraţie ce pune sub semnul întrebării promisiunea sa de a abandona ultranaţionalismul, şi aduce temeri că relaţiile s-ar putea deteriora, într-o regiune profund marcată de războaiele din anii 1990.
În cursul unui interviu acordat televiziunii muntenegrene, noul preşedinte sârb a declarat că ”nu a existat un genocid la Srebrenița”."Nu a existat niciun genocid în Srebreniţa. În Srebreniţa au fost comise grave crime de război de către unii sârbi care ar trebui să fie găsiţi, acuzaţi şi pedepsiţi", a spus el, adăgând, însă, că este foarte dificil să condamni pe cineva şi să dovedeşti în faţa unei instanţe că un eveniment se poate califica dre