Peste 500 de firme cu datorii din toată ţara au fost trecute de băieţii deştepţi pe numele lui Daniel Nicolae Cercel, un tânăr de 23 de ani din Bucureşti. Pe listă se află şi circa 20 de firme din Dolj. Fiscul a demarat ofensiva împotriva celor care îşi vând firmele pentru a scăpa de datorii.
Fiscul doljean a demarat ofensiva împotriva afaceriştilor care îşi vând firmele pentru a scăpa de datoriile către bugetul de stat. Una dintre ţinte: Daniel Nicolae Cercel, un tânăr de 23 de ani din Bucureşti care are pe numele său peste 500 de firme cu datorii din Bucureşti, Sibiu, Prahova, Constanţa, Giurgiu, Galaţi, Ilfov, Argeş, Iaşi, Cluj, Gorj, Mehedinţi sau Dolj. Schema este simplă: contra unui comision de 5-10% pe care îl plătesc samsarilor, afaceriştii scapă de firmele cu datorii, care ajung în proprietatea unor boschetari. Prin OUG nr. 54/2010, guvernul a încercat să elimine practica vânzării firmelor cu datorii. Oficiul Registrului Comerţului (ORC) este obligat ca vânzarea unei societăţi către terţi să fie notificată de îndată şi pe cale electronică Fiscului. Acesta are la dispoziţie 30 de zile legale pentru a face opoziţie în instanţă la vânzarea firmei, pentru a-şi recupera debitele.
Fiscul, în ofensivă
Pentru a dribla legislaţia, samsarii au inventat preluarea firmei în două etape. În prima etapă, afaceristul primeşte doi noi asociaţi/acţionari în firmă, dintre care unul devine administrator. Noii asociaţi/acţionari fac o majorare de capital social, prin care devin majoritari. În etapa a doua, afaceristul îşi cedează acţiunile către noii asociaţi/acţionari. Intermediarul îşi primeşte comisionul în două tranşe, câte una la sfârşitul fiecărei etape. Bugetul de stat şi partenerii de afaceri înregistrează pagube de milioane de euro. Prin metoda descrisă mai sus, peste 20 de firme din Dolj au fost trecute pe numele lui Daniel Nicolae Cerc