Cu patru zile înainte de primul tur al alegerilor legislative din Franţa guvernul concretizează o promisiune a preşedintelui François Hollande facută la ora când se afla în campanie pentru prezidenţiale. Mai precis, ieşirea la pensie la vârsta de 60 de ani pentru persoanele care au început să lucreze de la 18 sau 19 ani.
Reforma pensiilor a fost considerată de precedentul preşedinte Nicolas Sarkozy drept una din marile sale victorii. Iată însă că noul preşedinte, socialistul François Hollande, “corectează” puţin traiectoria acestei reforme prin care francezii sunt obligaţi să lucreze ceva mai mult, altfel spus să nu iasă la pensie la 60 de ani ci la 62. Stânga consideră însă că în jur de 110 000 persoane sunt penalizate pe nedrept de reforma lui Sarkozy şi că merită să iasă la pensie la 60 de ani, întrucât şi-au acumulat 41 de ani şi cinci luni de cotizaţii.
Acestor oameni li se face dreptate, afirmă guvernul, anunţând prin decret că această categorie specială se va putea pensiona la 60 de ani. Opoziţia denunţă însă măsura ca având conotaţie electorală, dat fiind legislativele de pe 10 şi 17 iunie. Mai mult decît atît, dreapta acuză guvernul de inconştienţă, dat fiind marele deficit bugetar al Franţei.
Chiar dacă guvernul precizează că măsura implică doar 3 miliarde de euro în următorii cinci ani, şi nu 5 miliarde cum se prevăzuse, liderii dreptei consideră că în nici un caz nu era momentul pentru o astfel de cheltuială suplimentară. Bruxelles-ul este cu ochii pe Franţa şi pe gestiunea sa bugetară iar previziunile în materie de creştere economică pentru Hexagon sunt mai mici decît scontase echipa lui François Hollande.
Intr-un interviu acordat ziarului Le Figaro, fostul premier Françiois Fillon califică politica noului preşedinte drept dezastruoasă. El îl mai acuză pe François Hollande că nu realizează gravitatea situaţiei şi că îşi baze