Sistemul bancar din Europa Centrală şi de Est (ECE) şi-a îmbunătăţit per ansamblu profitatbilitatea în 2011, înregistrând rate bune de creştere, pe fondul unei stabilizări a creditelor neperformante şi nu există semne pentru o criză de creditării, spun analiştii Raiffeisen. În România, chiar dacă sistemul per ansamblu nu a revenit pe profit în 2011, el este solid şi va înregistra o creştere modestă a creditării, cu accent mai mare pe partea companiilor, spune economistul şef al Raiffeisen Bank România.
În ciuda turbulenţelor actuale din zona euro, care are de asemenea impact asupra ECE, sistemul bancar din regiune a dovedit că este mai rezistent decât se anticipa iniţial. În mod special, Polonia şi Rusia şi-au dezvoltat soliditatea şi prin urmare sunt petele de lumină ale sectorului bancar din regiune”, spun analişti Raiffeisen International Bank (RBI) şi Raiffeisen Centrobank (RCB) în raportul anual de cercetare despre sistemul bancar din ECE – „Perfomând în vremuri dificile”.
“Întreaga regiune ECE corespunde unui nivel de 27% din PIB-ul zonei euro, în timp ce nivelul total al împrumuturilor din ECE reprezintă 9% din volumul creditelor din zona euro”, spune Peter Brezinschek, analist al echipei de cercetare a Raiffeisen, evidenţiind astfel potenţialul pe care în are sistemul bancar din ECE.
La sfârşitul lui 2011, activele totale din ECE se ridicau la 2.068 miliarde euro, comparativ cu 1.846 miliarde euro la sfârşitul lui 2010. Astfel, activele din ECE reprezentau 7,7%, respectiv 7,2% din activele din zona euro. Bilanţul reprezintă o cifră mică dacă ne gândim că este comparabil cu activele unor bănci importante din zona euro, cum ar fi Deutsche Bank, care deţinea 2.164 miliarde euro la finele lui 2011.
Profitabilitate în creştere
Sistemul bancar din ECE a devenit mai profitabil per ansamblu în 2011. Randa