Sistemul bancar din Romania este solid, iar structura acestuia nu a inregistrat modificari majore anul trecut. Astfel, Romania probabil va continua sa fie considerata o piata strategica de catre principalele banci cu capital strain, a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen Bank.
"Mediul macreconomic s-a dovedit a fi provocator pentru sectorul bancar din Romania in 2011. Dupa doi ani de recesiune, procesul de recuperare economica ce a urmat a fost lent si distribuit neuniform pe sectoare, fiind insuficient pentru a readuce sistemul bancar, privit in ansamblu, pe profit. Au existat totusi banci care au inregistrat profituri multumitoare, demonstrandu-si astfel capacitatea de a rezista intr-un mediu cu un grad de incertitudine in crestere", a spus Dumitru.
Sistemul bancar a inregistrat anul trecut o pierdere de aproape 430 de milioane lei (100 mil. euro), fata de un rezultat negativ de 516 milioane lei in 2010.
Insa, in primul trimestru din acest an sistemul bancar a raportat un profit de 165 milioane lei pe standard IFRS, in scadere la jumatate comparativ cu castigul pe RAS din primele trei luni din 2011. Dintre cele 41 de institutii de credit, un numar de 25 au raportat profit la finalul primelor trei luni din acest an.
"In ceea ce priveste perspectiele activitatii bancare, ne asteptam la o crestere modesta a creditelor acordate sectorului neguvernamental in 2012, creditele acordate companiilor urmand sa inregistreze o performanta superioara celor acordate persoanelor fizice", a mentionat Ionut Dumitru.
"Consideram ca sistemul bancar este solid din punct de vedere financiar si bine reglementat, nivelurile ridicate ale indicatorilor de solvabilitate si lichiditate permitandu-i acestuia sa absoarba cu efecte minime posibilele socuri avand ca sursa pietele externe", a adaugat Dumitru.
Sectoru