Spania a făcut apel la fonduri externe pentru prima dată de când a început lupta cu criza financiară. Ministrul bugetului Cristobal Montoro spune că instituţiile europene ar trebui să sprijine creditorii ţării.
Băncile spaniole nu au nevoie de sume „excesive“ pentru recapitalizare, şi întrebarea este „de unde provine această cifră“, a spus Montoro. „De aceea este atât de important ca instituţiile europene să fie deschise şi să ne ajute să obţinem această cifră, pentru că nu vorbim despre cifre astronomice“, a adăugat ministrul.
'Ceea ce arată prima de risc (diferenţa dintre dobânda la care se împrumută Spania comparativ cu Germania) este că poarta pieţei de obligaţiuni este închisă pentru Spania. Prima de risc arată că statul spaniol are o problemă în accesarea pieţelor, într-un moment în care trebuie să-şi refinanţeze datoriile', a mai spus Cristobal Montoro.
Diferenţa dintre dobânzile cerute de investitori pentru a cumpărat obligaţiuni guvernamentale spaniole pe 10 ani şi dobânzile pentru obligaţiunile germane a atins vineri nivelul record de 548 puncte de bază, pe fondul îngrijorărilor că problemele din sistemul bancar vor forţa autorităţile de la Madrid să solicite un pachet de sprijin similar cu cel acordat Greciei.
Comentariul lui Montoro contrastează cu poziţia primului ministru Mariano Rajoy care consideră că băncile spaniole nu au nevoie de o salvare şi subliniază gâlceava dintre liderii europeni asupra canalizării lichidităţilor prin intermediul fondurilor de răscumpărare direct către creditori.
Randamentele obligaţiunilor cu maturitate la zece ani emise de Spania au crescut la 6,42%, mărind expansiunea echivalentului german al acestor certificate la 524 puncte de bază de la 520 puncte de bază cât era luni. Acţiunile băncilor au crescut, cu Banco Santander marcând un plus de 0,5%, ieri la ora 1