Internetul va fi înlocuit astăzi cu o nouă versiune, Internet Protocol version 6 (Ipv6). Utilizatorii nu vor simţi efectele schimbării imediat, însă în următorii 5 ani modificarea va avea un efect profund asupra vieţilor noastre, informează Business Insider.
Trecerea la noul internet va reprezenta o oportunitate imensă pentru companiile care vând echipament pentru reţele, precum Cisco, Infoblox sau SolarWinds. O nouă versiune a internetului a fost necesară pentru că precedentul rămăsese fără adrese IP.
Noul internet este "de trilioane şi trilioane de ori mai mare" decât cel vechi, a declarat unul dintre „părinţii” internetului, Vint Cerf, care în prezent lucrează pentru Google.
În curând, site-urile şi gadget-urile vor fi pe noul internet. Utilizatorii se vor putea conecta la ele doar dacăau calculatorul, reţeaua/router-ul de acasă şi providerul de internet pe IPv6. Cel mai probabil, utilizatorii nu vor fi nevoiţi să schimbe nimic pentru că tranziţia se va face automat.
Toate aceste adrese noi de internetînseamnă că, practic, nu va exista nici o limităa lucrurilor pe care le vom putea adăuga direct pe Internet. Experţii prezic crearea unui "Internet al lucrurilor", în care orice deţinem are propria adresă şi poate fi controlat de la distanţă printr-o aplicaţie. Pe lista acestor lucruri pot fi electrocasnicele, cheile şi chiar zgarda câinelui.
Cum şi de ce a luat naştere IPv6
La începuturile Internetului, adresele IPv4 se împărţeau în 5 clase de adrese, notate de la A la E. Din păcate, această metodă risipea multe adrese IP, iar odată cu răspândirea Internetului a apărut pericolul epuizării spaţiului de adrese. Pentru a soluționa această problemă, la începutul anilor `90, au fost concepute mai multe soluţii care aveau rolul de a prelungi viața lui IPv4. În plus, a fost conceput şi un nou protoc