Românii par să fi uitat proverbul "Dumnezeu îţi dă, dar nu-ţi bagă şi-n traistă" în timpul regimului comunist, iar acum le este greu să acceseze fondurile de la Uniunea Europeană, lucru care implică depunerea unui efort. Comentariul aparţine publicaţiei The Economist, care argumentează: România e statul cu cea mai redusă rată de absorbţie din Uniunea Europeană, de doar 7,4 procente.
The Economist salută ultimele declaraţii ale Bucureştiului că doreşte să schimbe situaţia privind fondurile europene, dar publicaţia se arată sceptică.
Între timp, cifrele arată o uşoară ameliorare în ceea ce priveşte absorbţia banilor de la UE. Potrivit Ziarului Financiar, în luna mai au intrat în economie fonduri europene în valoare totală de 253 milioane de euro, bani care au urcat absorbţia efectivă a banilor europeni la 8,78%, în creştere de la 7,4% la sfârşitul lunii aprilie. Absorbţia totală a ajuns astfel la 1,68 miliarde de euro.
Mai mult, banii atraşi pe parcursul lunii trecute sunt peste întreg rezultatul din primul trimestru al anului, în condiţiile în care în primele trei luni în economie au intrat doar 194 de milioane de euro, de trei ori mai puţin decât ţinta propusă.
Aproape 100 de milioane din totalul banilor de la Uniunea Europeană care au intrat în economie în luna mai au venit pe linia rambursărilor făcute în cadrul Programului Operaţional Regional, linia de finanţare care are şi cel mai mare grad de absorbţie dintre toate cele şapte programe prin care România atrage bani de la Bruxelles, adică de 17,6%.
Fonduri au ajuns în economie şi pe linia programelor de Transport şi Mediu, considerate ca fiind strategice, însă într-un ritm mult mai mic decât în cazul altor programe. Astfel, oficialii de la Transporturi au reuşit să ramburseze facturi de patru milioane de euro. În acelaşi timp, programul de Mediu a atras 55 de milioane de euro.