Locurile de admitere la şcolile profesionale din judeţ au fost ocupate în proporţie de 70% încă din prima etapă de înscrieri. Mai exact, potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, Laura Hacman, „în cele 20 de şcoli în care se înfiinţează 42 de clase profesionale, s-au ocupat 810 locuri, din cele 1.176 de locuri de admitere”.
Aceste şcoli se adresează elevilor care au absolvit deja clasa a IX-a, fie la un liceu teoretic, fie la unul industrial, şi care doresc să-şi continue şcoala pe o filieră profesională.
Pe lângă avantajul că învaţă o meserie şi că primesc o diplomă pentru studiile făcute, elevii mai primesc şi o bursă lunară de 200 de lei din partea statului. De asemenea, după absolvirea acestei şcoli, elevii au posibilitatea să continue studiile liceale, pornind de la clasa a XI-a.
Etapa a doua de înscriere va avea loc între 11-25 iunie 2012, elevii având atunci la dispoziţie locurile rămase vacante după prima etapă.
Pentru ocuparea eventualelor locuri disponibile după cele două etape de înscriere, Ministerul Educaţiei va mai organiza o perioadă de depunere a dosarelor între 27-31 august 2012. Înscrierile se fac la secretariatul şcolilor unde se înfiinţează clase profesionale. Lista şcolilor în care de la anul vor funcţiona clasele de meserii poate fi consultată pe pagina de internet www. alegetidrumul.edu.ro.
Meserii din variate domenii profesionale
Cele 20 de unităţi de învăţământ din judeţ în care se organizează clase profesionale sunt Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuţi, Colegiul „Vasile Lovinescu” Fălticeni, Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Tehnic „Al. I. Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic „Laţcu Vodă” Siret, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni, Colegiul Tehnic „Petru Muşat” Suceava, Colegiul T