Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete - unul dintre cei mai importanţi indicatori pentru consum - a crescut în primele patru luni din an cu 3,6%. Deşi acest avans reprezintă o veste bună pentru consum, în contextul în care declinul cumulat din perioada 2009 - 2011 s-a apropiat de 20%, părerile analiştilor şi retailerilor sunt împărţite.
De o parte a baricadei, unii spun că acest avans poate fi văzut ca un semnal pozitiv, care marchează începutul unei perioade mai îndelungate de creştere. Pe de altă parte, există şi păreri care afirmă că este vorba doar de o corecţie, coşul de cumpărături rămânând relativ constant.
Analistul economic Laurian Lungu este de părere că evoluţia consumului din primele patru luni ale lui 2012 comparativ cu perioada similară din 2011 marchează începutul unei tendinţe ascendente pentru acest indicator.
"Aceste date nu sunt singurii indicatori care indică aceeaşi direcţie. De asemenea, salariul real a crescut, iar creditul neguvernamental a avut o evoluţie ascendentă. Deşi în contextul economic actual în următoarele luni există riscul unei temperări a creşterii, este o probabilitate mică să revenim pe un trend descendent persistent." Lungu mai spune că există totuşi posibilitatea unor perioade de creşteri anemice, chiar de stagnări, deoarece situaţia continuă să fie dificilă.
Un plus de 500 mil. euro la salarii
Totuşi, începând cu luna iunie, salariile bugetarilor vor fi majorate, măsură ce urmează să aducă pentru consum un plus de circa 500 mil. euro până la finalul anului. Pe de altă parte însă, deprecierea leului din luna mai ar putea lua o parte din aceşti bani, care vor fi alocaţi către plata ratelor la bănci pentru împrumuturile în monede străine.
Potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică, după primele patru luni di