Întreaga Europă încearcă să ţină piept unei afecţiuni serioase, care ameninţă viaţa oamenilor. Specialiştii afirmă că doar prin tratament se poate ajunge la rezultate bune.
Românii care suferă de hipertensiune arterială au la dispoziţie un nou medicament. Acesta nu este introdus pe lista de compensate.
Controlul tensiunii arteriale reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale tratamentului hipertensiunii arteriale. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, hipertensiunea arterială determină 13 % din totalul deceselor înregistrate anual.
Hipertensiunea reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică şi în România, 40% din populația adultă suferind de această boală, procent superior celor observate în alte țări europene.
Pentru ca această afecţiune să fie ţinută în frâu în continuare a fost lansat astăzi un nou medicament: Sevikar.
„Sevikar combină două antihipertensive, amlodipină şi olmesartan, al căror efect cumulat este mai mare decât cel care ar fi survenit din dublarea dozei corespunzătoare unui singur antihipertensiv", explică Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, şeful secţiei de cardiologie de la Spitalul Universitar din Capitală.
Medicamentul costă în jur de 100 de lei pentru un tratament lunar.
Cauza principală a deceselor
Afecţiunile cardiovasculare sunt ucigaşul numărul unu în Europa, cu peste 4,3 milioane de decese anual. Boala coronariană rămâne principala cauză de deces, anual pierzându-şi viaţa din acest motiv 1,9 milioane de persoane. Accidentul vascular cerebral este vinovat pentru alte 500.000 de decese, în fiecare an.
În aceste condiţii, medicii subliniază importanţa tratamentului.
Astfel, scăderea valorii tensiunii arteriale poate reduce la jumătate riscul apariției insuficienței cardiace, diminuează cu 35%-40% probabilitatea instalării unui atac cerebral și cu 20%-25% a infarct