Premierul spaniol Mariano Rajoy rezistă presiunii create de piețele financiare și lasă impresia că va impune în cele din urma Comisiei Europene propriul plan de salvare a sistemului bancar spaniol. Comisia Europeană răspunde astfel curentului de opinie promovat de premierul spaniol si susținut de președintele François Hollande, arătându-se pentru prima oara partizana unui proiect financiar paneuropean care să poată oferi securitate sistemului bancar.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
Practic proiectul concretizat de Michel Barnier, comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, lasă să se întrevada posibilitate de a pune la punct un mecanism comunitar care să poată permite recapitalizarea bancilor aflate in situație de risc, fără o prealabila intervenție a guvernelor centrale, ceea ce dorește cu disperare Mariano Rajoy.
ntr-o declarație făcută astăzi Michel Barnier a evitat sa clarifice aceasta tema, dar a lăsat să se ințeleagă că va cere statelor din zona euro sa facă reforme finaciare structurale care să evite ca salvarea unei bănci aflate în situație de risc să se faca cu bani publici, iar plata acestor facturi să cadă în obligația acționarilor și a creditorilor.
În acest sens în presa spaniola se vorbește deja de o noua reforma a sisemului finaciar (a treia in ultimile 5 luni) pe care executiul de la Madrid ar trebui să o facă în cazul în care oficialitățile de la Bruxelles ar fi de acord ca recapitalizarea băncilor spaniole să se facă fără un plan de intervenție asupra statului.
Legea care va promova aceasta reforma are deja un nume, ”Guindos III”, făcându-se referire la autorul acestui proiect, ministrul economiei, Luis de Guindos. În concret ceea ce va schimba acest proiect, vor fi sumele de depozit pe care băncile ar trebui să le constituie pentru a-și garanta împrumuturile.
Astfel pentr