Produsul Intern Brut (PIB) al României, date ajustate sezonier, a fost în primul trimestru al acestui an de 145,075 miliarde lei preţuri curente, în scădere – în termeni reali – cu 0,1% faţă de trimestrul IV 2011, conform datelor anunţate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
"Un efect negativ asupra PIB l-a avut exportul net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri şi servicii (-2,9%) comparativ cu cea a volumului importurilor (-1,2%)", se menţionează în comunicatul remis de INS.
Sectoarele care au fost pe plus au fost agricultura, silvicultura şi pescuitul - ramura de activitate care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, - cu 4,2%, urmată de informaţii şi comunicaţii, cu 2,6%, comerţ cu amănuntul şi ridicata, repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante cu 0,7% şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative; reparaţii de produse de uz casnic şi alte servicii, cu 0,6%.
Reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în administraţia publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public; învăţământ; sănătate şi asistenţă socială (-5,8%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-5,0%).
O reducere mai mică s-a înregistrat în industrie (-0,4%), tranzacţii imobiliare (-1,0%), construcţii (-1,2%) şi intermedieri financiare şi asigurări (-1,2%). Creşterea volumului impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat (+6,0%) corelată cu reducerea semnificativă a subvenţiilor pe produs plătite (-29,2%) au condus la majorarea impozitelor nete pe produs cu 6,8%.
"Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I 2012 cererea internă a crescut uşor, cu 1,0%, comparativ cu ac