Stilul de viata alert si agresiv, statul zi de zi la calculator, spatiile artificiale incorect iluminate, o alimentatie saraca in nutrienti si alti factori, precum inaintarea in varsta, isi pun amprenta asupra acuitatii vizuale. Miopia tinde sa devina una dintre cele mai frecvente probleme care afecteaza sanatatea vederii in ultimii ani. Aceasta afectiune se declanseaza, de obicei, in copilarie, dar ignorata si netratata aceasta avanseaza si se inrautateste mai ales cand e vorba de munca la birou. Vestea buna este ca insusirea catorva obiceiuri de viata sanatoase ne poate salva si imbunatati simtitor acuitatea vizuala.
Curat ca lacrima
Un prim indiciu al eventualelor probleme oculare este acea senzatie de ochi uscati. Inca din cea de-a treia saptamana de viata, organismul uman produce 1 gram de lichid lacrimal. In zilele mai bogate in lacrimi, ochiul poate secreta o cantitate de lacrimi de 100 de ori mai mare. La fiecare bataie a pleoapei se disperseaza asupra ochiului un film lacrimal protector, extrem de subtire. Acesta mentine suprafata neteda, curata si protejata de bacterii. Anumiti factori, precum aerul conditionat, inaintarea in varsta, purtarea lentilelor de contact, televizorul sau radiatiile UV, pot contribui la modificarea calitatii si cantitatii lacrimilor atat de necesare pentru sanatatea ochilor.
Un miracol anatomic
Ochiul, cel mai important organ senzorial de care dispunem, are abilitatea de a ne prezenta mediul inconjurator sub toate formele si culorile sale. Reactia noastra la aceste informatii este prelucrata in cel mai mic spatiu: un diametru de 2,4 centimetri si care cantareste doar 7,5 grame. Acest miraculos si sofisticat mecanism de luat vederi, aparatul ocular, este compus din diferiti nervi, muschi si vase de sange, precum si din milioane de celule nervoase care reactioneaza la lumina pentru a ne ajuta sa percepem imagi