Parlamentul rus a aprobat, ieri, o lege controversată care îngrădeşte drastic dreptul cetăţenilor la acţiuni de protest.
Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a aprobat miercuri, la câteva ore după Duma de Stat (Camera inferioară), o lege controversată, care prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii mitingurilor neautorizate sau în caz de tulburare a liniştii publice în cadrul manifestaţiilor autorizate. Camera superioară a aprobat această lege cu 132 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.
Potrivit agenţiilor de presă ruse, textul prevede amenzi de până la 300.000 de ruble (7.300 de euro) pentru persoanele fizice, până la 600.000 de ruble (14.500 de euro) pentru responsabilii oficiali şi până la un milion de ruble (peste 25.000 de euro) pentru persoanele juridice. Asta în timp ce salariul minim în Rusia este de aproximativ 110 euro pe lună, iar cel mediu de aproximativ 400 de euro.
Putin are ultimul cuvânt
Legea adoptată de Parlamentul Rusiei mai trebuie promulgată acum de preşedintele Vladimir Putin. Preşedintele Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă şeful statului rus, Mihail Fedotov, îi scrisese miercuri dimineaţă o scrisoare preşedintei Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, cerându-i să respingă proiectul.
Potrivit acestuia, Consiliul pentru drepturile omului îi va cere direct preşedintelui rus, Vladimir Putin, să nu promulge această lege. Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele va refuza să semneze legea „în cazul în care contravine practicilor europene".
„Putin pleacă de la faptul că, la fel ca în alte ţări din Europa, legea nu trebuie să îngrădească democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, însă, totodată, să ţină cont şi să garanteze interesele întregii societăţi", a menţion