Liderul stângii radicale elene, Alexis Tsipras, a răspuns miercuri, la Atena, acuzaţiilor că ar dori ieşirea ţării sale din zona euro, pledând pentru programul formaţiunii sale, Syriza, la o întâlnire cu ambasadorii statelor din G20, relatează AFP.
„Programul nostru nu este un program de ieşire a ţării din Uniunea Europeană şi din zona euro, cum ne acuză rivalii noştri", a afirmat Tsipras, al cărui partid este umăr la umăr în sondaje cu formaţiunea de dreapta Noua Democraţie înaintea scrutinului crucial de la 17 iunie.
El a subliniat că „programul Syriza este singurul mijloc de ieşire a ţării din criză pentru ca Grecia să devină un partener egal şi demn în UE şi în zona euro".
În faţa ambasadorilor statelor din G20, forumul primelor 20 de puteri mondiale, Tsipras a afirmat că, în cazul în care ţările europene continuă calea austerităţii impusă de doi ani Greciei, „rezultatele vor fi catastrofale pentru societăţi şi economia mondială, dar şi pentru euro".
Afişând un discurs antiausteritate, Syriza stârneşte teamă în anumite medii din Europa şi în rândul pieţelor, care îşi exprimă îngrijorarea că Grecia nu-şi va onora angajamentele, în special continuarea reformelor şi redresarea economiei.
„Economia elenă are probleme structurale grave, pe care le avea şi înainte de criză: un stat ineficient, inegalităţi extreme şi o evaziune fiscală extrem de răspândită", a spus Tsipras.
El a apreciat că „la doi ani după aplicarea planului de austeritate, aceste probleme nu doar că nu au fost rezolvate, dar s-au agravat".
Programul Syriza prevede „schimbări radicale în sistemul politic şi administraţia publică", afectate de „clientelism", a subliniat el.
Opunându-se reducerilor salariale şi pensiilor şi deregularizării pieţii forţei de muncă, prevăzute în memorandum, Tsipras a subliniat că austeritatea „a condus ţara la o criză umanitară