Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a aprobat miercuri, la câteva ore după Duma de Stat (Camera inferioară), o lege controversată, care prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii acţiunilor de protest ce încalcă legislaţia privind manifestaţiile.
Legea adoptată de Parlamentul Rusiei mai trebuie promulgată acum de preşedintele Vladimir Putin. Preşedintele Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă şeful statului rus, Mihail Fedotov, îi scrisese miercuri dimineaţă o scrisoare preşedintei Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, cerându-i să respingă proiectul. Potrivit acestuia, Consiliul pentru drepturile omului îi va cere direct preşedintelui rus, Vladimir Putin, să nu promulge această lege.
Opoziţia parlamentară a denunţat acest proiect, considerându-l o încălcare flagrantă a Constituţiei ruse. De fapt, conştienţi că nu pot împiedica adoptarea legii, din cauza majorităţii de care dispune Rusia Unită, partidele Rusia Dreaptă şi comunist au decis să procedeze la o obstrucţie parlamentară, străduindu-se toată ziua de marţi să încetinească la maximum examinarea legii.
Organizaţia Human Rights Watch a criticat luni acest proiect de lege, apreciind că măsurile "ar limita serios dreptul la mitinguri paşnice". Aproximativ 20 de opozanţi ruşi au fost reţinuţi marţi dimineaţă în faţa Dumei, în timp ce manifestau împotriva acestui proiect de lege.
Victoria cu aproape 50% din voturi a Rusiei Unite la alegerile din decembrie, obţinută prin fraude masive, potrivit Opoziţiei şi observatorilor, a declanşat un val de proteste în ultimele luni faţă de regimul lui Vladimir Putin, reales la preşedinţie în luna martie.
Pe 6 mai, cu o zi înainte de învestitura sa la Kremlin, sute de manifestanţi au fost reţinuţi în urma confruntărilor cu Poliţia.
Consiliul Federaţiei (Camera s