Creşterea accizei la băuturile fermentate şi cele intermediare, introdusă din a doua parte a anului 2010, a avut un efect dezastruos atât pentru bugetul statului, cât şi pentru piaţa locală a producătorilor de astfel de produse.
Cifrele sunt relevante: creşterea accizei a scăzut producţia de băuturi fermentate de la 100 milioane litri, în anul 2009, la 0,5 milioane litri, în anul 2011. În cazul băuturilor intermediare (aperitive, vermuturi, s.a.) producţia a scăzut de la 39 milioane litri, în anul 2009, la 1,8 milioane litri, în anul 2011. Şi încasările bugetare din acciză au scăzut pe măsură: de la 25,4 milioane euro, în anul 2009, la 2,9 milioane euro, în anul 2011. Din aceste motive, Ministerul Finaantelor Publice ar trebui să facă un gest simplu: să scadă acciza pentru a obţine venituri bugetare mai mari.
Invitaţi: Florin Ivan, vicepresedinte Asociaţia patronală Vinrom, Sorin Dinu, consultant în afaceri.
Emisiunea Profit sau pierdere din 6 iunie 2012
Creşterea accizei la băuturile fermentate şi cele intermediare, introdusă din a doua parte a anului 2010, a avut un efect dezastruos atât pentru bugetul statului, cât şi pentru piaţa locală a producătorilor de astfel de produse.
Cifrele sunt relevante: creşterea accizei a scăzut producţia de băuturi fermentate de la 100 milioane litri, în anul 2009, la 0,5 milioane litri, în anul 2011. În cazul băuturilor intermediare (aperitive, vermuturi, s.a.) producţia a scăzut de la 39 milioane litri, în anul 2009, la 1,8 milioane litri, în anul 2011. Şi încasările bugetare din acciză au scăzut pe măsură: de la 25,4 milioane euro, în anul 2009, la 2,9 milioane euro, în anul 2011. Din aceste motive, Ministerul Finaantelor Publice ar trebui să facă un gest simplu: să scadă acciza pentru a obţine venituri bugetare mai mari.
Invitaţi: Florin Ivan, vicepresedinte Asociaţia patronală Vinrom, S