Date publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică au confirmat că Produsul Intern Brut a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 0,1%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Concret, PIB-ul s-a ridicat la puţin peste 109 miliarde de lei noi. Tot datele oficiale au arătat şi cauzele actualei recesiuni tehnice.
Statisticile au confirmat că exporturile, unul dintre cele mai puternice motoare ale economiei româneşti, au scăzut: cel mai accentuat s-au redus exporturile de bunuri şi servicii, în scădere cu 2,9 procente. Explicaţia e simplă: Uniunea Europeană, cea mai importantă piaţă pentru produsele româneşti, a avut la rândul ei probleme economice, care au afectat consumul.
Scăderi mai puţin semnificative s-au înregistrat şi în industrie, tranzacţii imobiliare şi construcţii, dar şi în domeniul intermedierilor financiare şi asigurărilor.
Ce ne-a salvat de la o scădere mai abruptă: ei bine, agricultura, care a înregistrat o creştere de 4,2%. Bine au stat însă şi serviciile IT şi comunicaţiile, comerţul, transporturile şi serviciile hoteliere.
O altă veste bună: cererea internă a crescut uşor, cu un procent. În fine, investiţiile în economie au reuşit şi ele să urce în primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 18 procente, la peste 12 miliarde de lei. În schimb, datele BNR de această dată arată că investiţiile străine directe au totalizat în primul trimestru doar 425 de milioane de euro, în scădere faţă de valoarea de 444 de milioane de euro din aceeaşi perioadă a anului trecut.
Date publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică au confirmat că Produsul Intern Brut a scăzut în primul trimestru al acestui an cu 0,1%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut. Concret, PIB-ul s-a ridicat la puţin peste 109 miliarde de lei noi. Tot datele oficiale au arătat