Administratorii de fonduri de pensii administrate privat, obligatorii si facultative, au efectuat plati sub forma catre participantii la sistem in valoare totala de 5,2 milioane de lei, in perioada iunie 2007 – martie 2012, pentru 3.316 persoane, conform datelor centralizate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Defalcat, pentru Pilonul II, pensii private obligatorii, platile efectuate din fondurile de pensii administrate privat in perioada mentionata au insumat 1,42 milioane de lei, aferente evenimentelor de deces, invaliditate sau pensionare survenite in viata participantilor la sistem (vezi tabel).
Cele mai multe iesiri din sistem au survenit in urma deceselor, in numar de 914, pentru care au fost virati urmasilor fonduri in suma de 911 mii de lei. Pe a doua pozitie ca numar de plati efecuate din sistem, au fost drepturile platite pentru cazuri de pensionare (281 la numar), in contul carora s-au achitat 467 de mii de lei, urmate de cazuri de invaliditate (60), in cuantum de 34 de mii de lei.
Cum Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private s-a umplut de praf in sertarele guvernantilor si nu mai vede odata lumina zilei, totate aceste plati nu au fost realizate sub forma de renta, ci sub forma unei singure plati (lump sum). Pe de alts aprte, oricum perioada de contributii, de la lansarea sistemului de pensii private obligatorii, nu depaseste cinci ani, iar suma acumulata (contributii + randamente) ar fi fost insuficienta pentru o dispersie a platilor din sistem pe 10 sau 20 de ani de pensie.
La sfarsitul primului trimestru din acest an, numarul participantilor cu cel putin o contributie la Pilonul II, administrat privat, a ajuns la 5,37 de milioane de persoane, reprezentand 96% din total. Tot in primele trei luni din an, numarul participantilor nou intr