Implicarea preşedintelui Parlamentului ungar în campania electorală din România ar putea ascunde de fapt un plan mai amplu, prin care Budapesta încearcă să exporte retorica naţionalistă în vecinătate. O spune într-un interviu la RFI şeful Comisiei de Politică Externă din Senat, Mircea Geoană. El precizează că Bucureştiul nu trebuie să stea impasibil în faţa provocărilor lui Kover Laszlo.
În opinia lui Mircea Geoană, "preşedintele Parlamentului Ungariei joacă un fel de rol de agent provocator".
"Sunt tot mai convins de faptul că nu miza sprijinului pentru Partidul Civic Maghiar reprezintă adevăratul scop al acestei suite de provocări la adresa României, ci mi-este teamă de un plan puţin mai amplu, puţin mai structurat şi evident, mult mai periculos, în care un regim şi un Guvern de la Budapesta încearcă să "exporte" o anumită retorică naţionalistă în vecinătate. Acest lucru este periculos şi pentru faptul că este contrar spiritului parteneriatului pentru secolul 21, stabilit între România şi Ungaria, la care am avut şi eu un rol ca ministru de Externe, dar şi pentru că momentul este extraordinar de neprielnic: criză, şomaj, dezamăgire, potenţiale alte crize care stau undeva la orizont, ca nişte nori de furtună, care se pot aduna oricând", afirmă senatorul independent.
Mircea Geoană apreciază poziţia autorităţilor române în cazul Kover, dar consideră că Bucureştiul nu poate să stea impasibil: "Atitudinea autorităţilor române a fost una suficient de echilibrată şi de fermă în acelaşi timp. Trebuie prudenţă, pentru că nu trebuie să escaladăm cu orice preţ, mai ales că e vorba totuşi de un demnitar al unui stat UE şi stat NATO, dar nici nu putem să stăm impasibili, să vedem cum suntem provocaţi zi după zi".
Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, se află în România, unde face campanie pentru Partidul Civic Maghiar. De altfel, demnitar