Spania, a patra economie ca mărime din zona euro, a surprins ieri Europa cerând pentru prima dată ajutor financiar extern pentru a lupta cu o criză complexă care-i erodează sistemul bancar şi-i blochează accesul la finanţarea de pe pieţe. Madridul a asigurat de mai multe ori în ultimele săptămâni, în stricta tradiţie europeană, că poate face faţă singur situaţiei, scrie presa internaţională.
Schimbarea de ton a fost făcută de ministrul spaniol al bugetului Cristobal Montoro, care a atenţionat ieri că instituţiile europene ar trebui să contribuie la sprijinirea băncilor spaniole, potrivit Bloomberg.
El a avertizat că Spania se apropie de momentul în care nu se va mai putea împrumuta de pe pieţele de obligaţiuni fără ajutor din partea partenerilor europeni.
"Prima de risc ne spune că Spania nu mai găseşte deschisă uşa spre pieţe. Prima de risc ne spune că noi, ca stat, avem probleme în a accesa pieţele când trebuie să ne refinanţăm datoriile", a afirmat Montoro la un post spaniol de radio. Prima de risc reprezintă dobânda suplimentară cerută de investitori pentru a deţine obligaţiuni spaniole în locul celor germane, considerate cele mai sigure din zona euro. Montoro a asigurat că băncile spaniole nu au nevoie de "sume excesive" pentru recapitalizare.
Pe de altă parte, ministrul a avertizat că Spania nu poate face "tehnic" obiectul unui plan de salvare din cauza dimensiunilor economiei. Economia este de două ori mai mare decât cele ale Greciei, Portugaliei şi Irlandei la un loc.
Mesajul Madridului vine după ce presa a indicat că Spania lucrează împreună cu instituţiile europene pentru a găsi moduri în care se pot refinanţa direct bănci spaniole utilizând fondurile de salvare fără ca guvernul să fie nevoit să intre complet sub incidenţa vreunui program de ajustate al UE/FMI.
Analiştii consideră că astfel de programe au fost in