Sfârşitul lumii este un subiect care fascinează pe toată lumea, inclusiv pe cercetătorii americani, care au descoperit, recent, cum şi când va sfârşi planeta noastră.
Apocalipsa este un subiect întodeauna la modă. Cel puţin o dată pe lună un profet fals anunţă o dată la care Pământul va dispărea. Americanii se pare că sunt cei mai intersaţi de acest subiect. Ultimele studii efectuate de cercetătorii de la Universitatea Vanderbilt arată că sfârşitul Pământului nu va veni din aer, cu alte cuvinte planeta noastră nu va fi distrusă de vreun asteroid, ci de sub picioarele noastre.
Dacă până acum s-a crezut că vulcanii gigantici au nevoie de mii de ani pentru a se forma şi rămân sub scoarţa Pământului pentru alte câteva mii de ani, americanii au aflat că aceştia ar putea erupe după numai câteva sute de ani. Cercetătorii au aflat că erupţiile ar putea fi de mii de ori mai puternice decât cea a Muntelui St. Helens din 1980.
Pe 18 mai 1980, St. Helens a provocat unul dintre cele mai mari dezastre din istoria Statelor Unite. Cincizeci și șapte de persoane au fost ucise, 250 case, 47 poduri, 24 km de cale ferată, și de 298 km de autostradă au fost distruse. O avalanșă masiva s-a declanșat în urma unui cutremur cu magnitudinea de 5.1 grade pe scara Richter, cutremur care a provocat o puternica erupţie, reducând înâlţimea muntelui de la 2.950 m la înâlţimea de 2.549 m și înlocuirea vârfului de munte cu un creter de 1.6 km în formă de potcoavă. Cutremurul a fost cauzat de o creștere bruscă a magmei din mantaua Pâmăntului.
Erupţia unui vulcan gigantic ar face ca războiul nuclear sau încăzirea globală să pară evenimente banale. Mii de tone de cenuşă ar fi împrăştiate în aer blocând lumina soarelui. Rezultatul ar fi mulţi ani de temperaturi extrem de scăzute şi dispariţia a milioane de specii. Un vulcan gigantic care a erupt acum 25